Το συμπέρασμα προέρχεται από ανάλυση στοιχείων από 148 μελέτες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την τελευταία 30ετία. Σε αυτές συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 300.000 εθελοντές, τους οποίους παρακολουθούσαν οι εκάστοτε ερευνητικές ομάδες επί 7,5 χρόνια κατά μέσον όρο.
Όπως έδειξε η ανάλυση, όσοι έχουν επαρκείς κοινωνικές σχέσεις – κυρίως οικογενειακές και φιλικές – διατρέχουν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με τους μοναχικούς. Το όφελος αυτό είναι συγκρίσιμο με αυτό της διακοπής του καπνίσματος.
Την ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο BrighamYoung και το Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας, στο Τσάπελ Χίλ. Η συσχέτιση κοινωνικής στήριξης και μείωσης του κινδύνου θανάτου παρατηρήθηκε σε άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως των προβλημάτων υγείας που τυχόν είχαν και ανεξαρτήτως από τη διάρκεια της κάθε μελέτης ή την αιτία θανάτου.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS Medicine» ο δρ Τίμοθι Σμιθ, καθηγητής Ψυχολογίας στο BrighamYoung, και οι συνεργάτες του, ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Σε μία μελέτη, λ.χ., του 2003, από τον δρα Σέλντον Κοέν του Πανεπιστημίου CarnegieMellon, διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές με τις ευρύτερες κοινωνικές σχέσεις είχαν λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο έδειξε πως οι μοναχικοί φοιτητές έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα απ’ ό,τι οι κοινωνικοί.
«Ο άνθρωπος διαθέτει διάφορα ρυθμιστικά συστήματα, όπως την αρτηριακή πίεση, τον μεταβολισμό και τις ορμόνες του στρες», λέει στην εφημερίδα «Λος Άντζελες Τάιμς» η δρ Τερέσα Έλεν Σίμαν, καθηγήτρια στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
«Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν πως όλα επηρεάζονται από τις κοινωνικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα, όσοι έχουν πιο υποστηρικτικές και θετικές κοινωνικές σχέσεις έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, καλύτερο μεταβολισμό του σακχάρου (γλυκόζης) και χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες».
Web Only
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου