Γενετικά αίτια στη χαμηλή ευφυΐα διατείνονται ότι ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές, πειραματιζόμενοι σε ποντίκια
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Αμερικανοί ερευνητές στο πανεπιστήμιο ιατρικής Εmory στην Ατλάντα ανακάλυψαν ένα γονίδιο που κάνει τα ποντίκια πιο έξυπνα μόνο όταν... δεν είναι ενεργό. Αποφάσισαν λοιπόν να ονομάσουν το RGS14 «γονίδιο του Χόμερ Σίμπσον» από το όνομα του δημοφιλούς ήρωα της σειράς κινουμένων σχεδίων «Τhe Simpsons», ο οποίος φημίζεται μεταξύ άλλων και για τη βλακεία του. Το γονίδιο υπάρχει και στους ανθρώπους, λένε οι επιστήμονες, αν και δεν έχουν γίνει ακόμη σχετικές έρευνες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το RGS14 επενεργεί στον τομέα CΑ2 του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο των ποντικών ο οποίος ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν και σχηματίζουν νέες αναμνήσεις τα ποντίκια.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια στα οποία ήταν απενεργοποιημένο το RGS14 μπορούσαν να θυμούνται αντικείμενα τα οποία είχαν ερευνήσει και να προσανατολίζονται καλύτερα σε λαβυρίνθους σε σχέση με τα φυσιολογικά ποντίκια.
«Ακριβώς επειδή το επίμαχο γονίδιο φαινόταν να μειώνει την ευστροφία των ποντικών, αποφασίσαμε να το αφιερώσουμε στον Χόμερ Σίμπσον» λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής της Φαρμακολογίας Τζον Χέπλερ. Στα πειράματα σε ποντίκια με απενεργοποιημένο το RGS14, η περιοχή CΑ2 φάνηκε να ανταποκρίνεται καλύτερα σε ηλεκτρικές διεγέρσεις. Επιπλέον οι νευρώνες δημιουργούσαν ισχυρότερες συνάψεις μεταξύ τους.
Αν και γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι η περιοχή CΑ2 συνδέεται με την εδραίωση νέων γνώσεων και τη δημιουργία νέων αναμνήσεων, οι ερευνητές του Εmory τονίζουν ότι είναι ακόμη μία επιστημονικώς αχαρτογράφητη περιοχή του εγκεφάλου.
« Το μεγάλο ερώτημα που θέτει αυτή η έρευνα είναι γιατί είτε εμείς είτε τα ποντίκια διαθέτουμε ένα γονίδιο που μας κάνει λιγότερο έξυπνους. Πιστεύω ότι δεν είμαστε ακόμη σε θέση να κατανοήσουμε πλήρως τις προεκτάσεις του ζητήματος. Το RGS14 ενδέχεται να αποτελεί σημαντικό γονίδιο ελέγχου μιας περιοχής του εγκεφάλου. Οταν λείπει ή αδρανεί διαταράσσεται η ισορροπία των εγκεφαλικών σημάτων, που είναι σημαντικά για τη μάθηση και τη μνήμη » λέει ο δρ Χέπλερ.
Στη διάρκεια των πειραμάτων, η έλλειψη του RGS14 δεν έδειξε να βλάπτει με κάποιον άλλον τρόπο τα ποντίκια. Αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι πιθανόν οι εγκεφαλικές λειτουργίες των ποντικών να άλλαξαν με την απενεργοποίηση του γονιδίου με τρόπο που δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτός.
Αν και είναι ανθεκτικοί σε τραυματισμούς σε περιπτώσεις κρίσεων, « ορισμένοι τύποι νευρώνων που εδράζουν στην περιοχή CΑ2 χάνονται όταν πάσχει κανείς από σχιζοφρένεια, ενώ η απώλεια ενός άλλου γονιδίου το οποίο ενεργοποιείται κυρίως σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου οδηγεί σε διαφοροποίηση της κοινωνικής συμπεριφοράς. Αυτό υποδηλώνει ότι τα ποντίκια χωρίς το γονίδιο RGS14 μπορεί να μην ξεχνούν το ίδιο εύκολα όσο τα άλλα ποντίκια ή να έχουν τροποποιημένη συμπεριφορά και διαφορετική ευαισθησία σε περιπτώσεις κρίσεων, αυτό όμως δεν είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο » εξηγεί ο δρ Χέπλερ.
Λέει ότι « όραμα » της ομάδας του είναι να ανακαλύψουν στο μέλλον ένα σκεύασμα που θα απενεργοποιεί ή θα αναστέλλει τη λειτουργία του RGS14, έτσι ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου