50% έκπτωση στους θεριακλήδες αν πληρώσουν αμέσως το πρόστιμο
Η υπουργική απόφαση όμως με την οποία τίθεται σε ισχύ από αύριο η γενική απαγόρευση του καπνίσματος, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τον «τιμοκατάλογο» των τσουχτερών προστίμων για τους παραβάτες, προβλέπει 50% έκπτωση για τους αμετανόητους καπνιστές που καταβάλλουν αμέσως (εντός 15 ημερών) το ποσό της χρηματικής ποινής που θα τους επιβάλλεται. Ειδικότερα το 80% των εσόδων από τα πρόστιμα θα εισπράττεται από το υπουργείο Εσωτερικών για την ανταποδοτική υποστήριξη του ελεγκτικού μηχανισμού. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται οικονομικό κίνητρο για την εφαρμογή των ελέγχων, αφού από αυτό τον ειδικό λογαριασμό θα καλύπτονται τα νυχτερινά και οι υπερωρίες των δημοτικών αστυνομικών, των λιμενικών και των εποπτών υγείας.
Οπως μάλιστα επισήμανε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου με αφορμή την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων από αύριο, η εισπρακτική διάθεση που πιθανόν να καλλιεργηθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι θετική.
«Δίκαιο κίνητρο»
«Ώς τώρα τα προβλήματα που είχαμε σε θέματα δημόσιας υγείας ήταν ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα ή δεν υπήρχε το ενδιαφέρον να γίνονται αυτοί οι έλεγχοι συστηματικά», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Υγείας, ενώ πρόσθεσε πως είναι λογικό «αν η Δημοτική Αστυνομία, για παράδειγμα μιας πόλης, είναι πιο ενεργή από μια άλλη, να πάρει και περισσότερα χρήματα ανταποδοτικά από τα πρόστιμα. Είναι κίνητρο, αλλά είναι και δίκαιο κίνητρο γιατί αυτοί οι άνθρωποι θα δουλεύουν υπερωρίες και νυχτερινά».
Οπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση με την οποία εξειδικεύονται τα αντικαπνιστικά μέτρα, το υπουργείο Οικονομικών θα αντιπαραβάλλει τα στοιχεία επιβολής και είσπραξης των προστίμων ανά δίμηνο και θα μεριμνά προκειμένου να βεβαιώνονται από τις αρμόδιες ΔΟΥ τα μη εισπραχθέντα πρόστιμα.
Πάντως, όπως τόνισε η υπουργός Υγείας κατά τη συνέντευξη Τύπου, «η λογική δεν είναι να εξοντώσουμε τους επαγγελματίες και τους παραβάτες». Αυτός ήταν και ο λόγος που όπως διευκρίνισε το ύψος των προστίμων μειώθηκε κατά το ήμισυ συγκριτικά με τα όσα προβλέπονταν στον προηγούμενο νόμο που έφερε την υπογραφή του πρώην υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον «τιμοκατάλογο» των προστίμων, οι χρηματικές ποινές για εκείνους που θα επιμένουν να καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους θα είναι κλιμακωτές. Για όσους θα ανάβουν τσιγάρο σε μη επιτρεπόμενους χώρους το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ- θα διπλασιάζεται όμως στην περίπτωση που κάποιος ανάψει τσιγάρο σε νοσοκομείο ή εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σημειώνεται πως οι υποτροπές οι οποίες θα εντοπίζονται μέσω μίας ηλεκτρονικής βάσης που δημιουργείται θα υπολογίζονται αθροιστικά- έτσι για τους κατ΄ επανάληψη παραβάτες η ποινή μπορεί να φτάσει έως και 500 ευρώ. Μάλιστα ο νόμος προβλέπει ακόμη και Αυτόφωρο για εκείνους τους πολίτες που δεν θα συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ελεγκτών και στην περίπτωση που προκληθεί ένταση.
Κλειδωμένα τα καπνιστήρια
Στο στόχαστρο μπαίνουν, εκτός από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που θα βρουν από αύριο τα καπνιστήρια κλειδωμένα, και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Για όσους συνεχίσουν να βγάζουν στο γραφείο τους το τασάκι το πρόστιμο θα φτάνει τα 50 ευρώ, ενώ οι προϊστάμενοί τους θα βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι τους στην τσέπη επειδή δεν επέβαλαν την τάξη, πληρώνοντας 500 ευρώ!
Αντίστοιχη είναι η καμπάνα και για τους οδηγούς ταξί και των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς, στην περίπτωση που οι ελεγκτές διαπιστώσουν πως επιτρέπουν στους πελάτες τους να καπνίζουν.
Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ και μπαρ, οι υπεύθυνοι οφείλουν, όπως προβλέπει η εγκύκλιος, να διατηρούν βιβλίο αναφοράς, στο οποίο οι αρχές θα σημειώνουν τις όποιες παρεκκλίσεις παρατηρούν κατά τους ελέγχους τους. Ανάλογα με τον αριθμό των επιπλήξεων αλλά και την έκταση της παραβίασης, θα επιβάλλεται το πρώτο πρόστιμο- δίνοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο μία έμμεση περίοδο χάριτος και στους επαγγελματίες.
Τα Ταμεία δεν καλύπτουν τα φάρμακα
ΑΚΡΙΒΑ θα πληρώνουν οι πολίτες που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα την προσπάθειά τους, καθώς τα φάρμακα διακοπής καπνίσματος δεν θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η οικονομική κρίση, όπως είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Κάπνισμα Παναγιώτης Μπεχράκης, δεν αφήνει το περιθώριο να ενταχθούν τα συγκεκριμένα φάρμακα στην εθνική λίστα φαρμάκων, παρότι ο εθισμός στο τσιγάρο έχει αναγνωριστεί ως νόσος.
Παρ΄ όλ΄ αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Ιωάννη Τούντα, στο επόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και ύστερα από σχετική εισήγηση της Αντικαπνιστικής Επιτροπής, θα συζητηθεί η κάλυψή τους στην περίπτωση που υπάρχει ένα συνοδό νόσημα (π.χ. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια).
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκε ωστόσο να ενισχύσει τα κέντρα διακοπής καπνίσματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου