1. Το χρώμα της είναι λευκό;
Τις περισσότερες φορές αυτό είναι δείγμα μυκητίασης, με συνηθέστερη την ύπαρξη του μύκητα Candida Albicans. Το συναντάμε συχνότερα σε μωρά και νήπια, μπορεί να προσβάλει και ενηλίκους, συνήθως αυτούς που υποφέρουν από διαβήτη, παίρνουν κορτιζόνη ή αντιβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των οποίων καταστρέφεται η φυσιολογική χλωρίδα του στόματος. Μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση "καψίματος" κατά την κατανάλωση όξινων τροφίμων, π.χ. λεμονιού ή ξιδιού.
Τι να κάνω; Συνιστάται η κατανάλωση γιαουρτιού ζωντανής καλλιέργειας και ακόμη καλύτερα του ελληνικού, αυτού με την πέτσα. Επίσης επιβάλλεται η σχολαστική στοματική καθαριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος. Αν δεν υποχωρήσει άμεσα, συμβουλέψου το γιατρό σου. Συνήθως εφαρμόζεται τοπική θεραπεία με ειδικά φάρμακα.
2. Είναι έντονα κόκκινη με λεία επιφάνεια;
Μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Μπορεί να υποδηλώνει κάποια μόλυνση ή ασθένεια, ιδιαίτερα μάλιστα αν συνοδεύεται από πυρετό. Συνήθως πάντως αποτελεί ένδειξη αναιμίας ή σε κάποιες περιπτώσεις έλλειψη βιταμίνης του συμπλέγματος Β, ειδικά φολικού οξέος και βιταμίνης Β12.
Τι να κάνω; Εμπλούτισε τη διατροφή σου με ξηρούς καρπούς και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η μαγιά της μπίρας είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που αποτελεί πλούσια πηγή του συμπλέγματος βιταμινών Β. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα επιμένουν ή αν έχεις και πυρετό, απευθύνσου στο γιατρό, καθώς είναι ο μόνος αρμόδιος να διαγνώσει την πάθηση και να χορηγήσει θεραπεία.
3. Μοιάζει με "γεωγραφικό χάρτη";
Κάποιες περιοχές της είναι έντονα κόκκινες, άλλες λευκο-γκρι και μερικές πιο εξογκωμένες! Ίσως είναι αποτέλεσμα δια- τροφής φτωχής σε βιταμίνες ή υπερβολικής λήψης φαρμάκων, ιδιαίτερα αντιβιοτικών. Συνήθως όμως πρόκειται για συγγενή ανωμαλία, η οποία δεν έχει πάντοτε την ίδια ένταση.
Τι να κάνω; Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, παρόλο που τροποποίησες τη διατροφή ή σταμάτησες τα φάρμακα, επικοινώνησε το συντομότερο με το γιατρό σου. Είναι ο μόνος αρμόδιος να βρει την αιτία και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
4. Προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή;
Αν το πρωί, όταν ξυπνάς, αισθάνεσαι πολύ άσχημη την ανάσα σου, πιθανώς να οφείλεται στη γλώσσα σου! Πλήθος μικροβίων και βακτηρίων, εξαιτίας υπολειμμάτων τροφών, καπνίσματος ή αλκοόλ, επικάθονται στην επιφάνεια της γλώσσας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τι να κάνω; Εκτός από τα δόντια, να βουρτσίζεις πρωί - βράδυ και τη γλώσσα και μάλιστα επισταμένως! Είναι ο μόνος τρόπος να μειώσεις τα βακτήρια που βρίσκονται στην επιφάνειά της και να έχεις καλύτερη αναπνοή. Δοκίμασεμε τις νέες ειδικές για τη γλώσσα ξύστρες.
5. Είναι γκρίζα και γλοιώδης;
Μοιάζει σαν να καλύπτεται από ένα γκρίζο και γλοιώδες στρώμα; Μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα στο έντερο ή στο στομάχι και ο οργανισμός να έχει ανάγκη από αποτοξίνωση.
Τι να κάνω; Ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή, ελαχιστοποίησε τα τηγανητά, τις σάλτσες, τις σοκολάτες και τα καρυκεύματα καθώς και το αλκοόλ και το κάπνισμα. Κατανάλωσε άφθονα λαχανικά και φρούτα και πιες αρκετό νερό. Επίσης κατανάλωσε 1-2 κεσεδάκια "ζωντανό" γιαούρτι την ημέρα, με προβιοτικά.
6. Έχει άφθες;
Αυτές οι φυσαλίδες με πύον, διαμέτρου έως δύο εκατοστά, καθιστούν τη μάσηση και την κατάποση επίπονες. Μπορεί να οφείλονται σε πτώση του ανοσοποιητικού ή σε έλλειψη βιταμινών. Εάν επιμένουν, μπορεί να είναι στοματίτιδα.
Τι να κάνω; Συνήθως υποχωρούν μόνες τους. Αναζήτησε στο φαρμακείο σκευάσματα που ανακουφίζουν. Αν υπάρχουν έλκη που επιμένουν, έχουν σκληρή υφή και είναι συνήθως ανώδυνα, επισκέψου άμεσα το γιατρό σου.
7. Είναι υπερβολικά στεγνή;
Γλώσσα τραχιά και ξερή, σαν να στέγνωσε το σάλιο στο στόμα σου; Υποδηλώνει εμφάνιση αφυδάτωσης. Είναι τυπικό σύμπτωμα εμπύρετης ασθένειας, εμετών ή/και δυσεντερίας ή ότι έχεις "ξεχάσει" να πιεις νερό για πολλές ώρες. Μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα διαβήτη, υποθυρεοειδισμού ή παρενέργεια από φάρμακα. Άλλες συνηθισμένες αιτίες είναι η ακτινοβολία γνάθων και η λήψη ηρεμιστικών.
Τι να κάνω; Προσπάθησε να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου το συντομότερο δυνατόν! Αν παρ’ όλα αυτά τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, συμβουλέψου το γιατρό.
8. Είναι μαύρη και "μαλλιαρή";
Αν η επιφάνεια της γλώσσας γίνει μαύρη και οι θύλακές της μακραίνουν και φαίνεται να παίρνουν την υφή "μαλλιού", αυτό συνήθως σημαίνει την προσβολή της από μύκητα.
Τι να κάνω; Απευθύνσου το συντομότερο στο γιατρό. Συνήθως χορηγούν ειδική αντιμυκητιασική θεραπεία, που περιλαμβάνει πλύσεις με ειδικά στοματικά αντισηπτικά διαλύματα και, ανάλογα με τη σοβαρότητα, την από του στόματος χορήγηση αντιμυκητιασικών χαπιών.ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου