Τα συγκεκριμένα επιστημονικά ευρήματα είναι σημαντικά γιατί οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες που έλαβαν από τους επιζήσαντες της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία για να προβλέψουν τους κινδύνους από την έκθεση στην ακτινοβολία από άλλες πηγές, μεταξύ των οποίων και από τις εξετάσεις με μηχανήματα ιατρικής απεικόνισης.
'Οπως είπε ο δρ Κρίστοφερ Λι του Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο Fred Hutchinson, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Research: "Διαπιστώσαμε ότι οι επιζήσαντες καρκίνου είχαν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν δεύτερο καρκίνο, ο οποίος γνωρίζουμε ότι συνδέεται με τη ραδιενέργεια. Αυτοί οι καρκίνοι είναι του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και της ουροδόχου κύστης", είπε.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που αφορούν την υγεία μίας ομάδας επιζησάντων της ατομικής βόμβας από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από το 1950 -πέντε χρόνια μετά τις εκρήξεις- ως το 2002.
Η έρευνα εξέτασε 10.031 περιπτώσεις ασθενών που επέζησαν του καρκίνου σε αρχικό στάδιο, εκ των οποίων οι 1.088 εμφάνισαν αργότερα εκ νέου τη νόσο.
Οι καρκίνοι του στομάχου, του πνεύμονα, του ήπατος και του μαστού ήταν οι πιο συχνοί, είτε όταν η νόσος εκδηλώνεται πρώτη φορά είτε όταν ξαναπροσβάλλει τον ασθενή.
"Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι οι επιζήσαντες καρκίνου με ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία θα πρέπει να παρακολουθούνται ενδελεχώς και για εκδήλωση δεύτερου τύπου καρκίνου", είπε ο Λι.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να συγκρίνει κανείς την περίπτωση αυτή με την έκθεση σε άλλου είδους ακτινοβολία, γιατί οι επιζήσαντες της ατομικής βόμβας εκτέθηκαν σε ακτινοβολία σε όλο τους το σώμα, ενώ η έκθεση στην ακτινοβολία από τα μηχανήματα ιατρικής απεικόνισης ή τις αντικαρκινικές θεραπείες περιορίζονται κατά κανόνα σε μία περιοχή του σώματος.
Ωστόσο, εξηγεί ο Λι, τα ευρήματα προφανώς αφορούν και άλλα είδη έκθεσης σε ακτινοβολία που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.
Η μελέτη εκπονήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές από το Ερευνητικό Ιδρυμα των Αποτελεσμάτων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου