Μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι ασφαλής ακόμη και για τις γυναίκες που έκαναν δίδυμα ή είχαν πραγματοποιήσει καισαρική τομή ακόμη και σε δύο προηγούμενους τοκετούς.
Οι οδηγίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα προέβλεπαν ότι εφόσον ο πρώτος τοκετός γίνει με καισαρική τομή κάποιος επόμενος δεν είναι ασφαλές να γίνει με φυσιολογικό τοκετό.
Την ίδια στιγμή, στατιστικά στοιχεία δείχνουν να αυξάνεται ο αριθμός των γεννήσεων με καισαρική τομή παγκοσμίως, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διστάζει να αναθεωρήσει προς τα πάνω το χαμηλό ποσοστό (10% – 15% επί του συνόλου των γεννήσεων) το οποίο θεωρούσε «ασφαλές για την υγεία των μητέρων και των παιδιών».
Ήδη κάποιοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «μύθο» την αντίληψη ότι η καισαρική τομή θα πρέπει γενικώς να αποφεύγεται. Και έρχονται σε αντίθεση με παγιωμένες αντιλήψεις, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη «βιομηχανία καισαρικών» η οποία ανθεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Παρ΄ ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τοκετών η καισαρική τομή κρίνεται ιατρικά απαραίτητη, το προτεινόμενο ποσοστό για τη διαδικασία που έθεσε ο ΠΟΥ πριν από 20 χρόνια εγκαταλείφθηκε πέρυσι, χωρίς να αντικατασταθεί από άλλο. Στις νέες οδηγίες του Οργανισμού αναφέρεται συγκεκριμένα: «Αν και ο ΠΟΥ από το 1985 πρότεινε ότι το ποσοστό δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%- 15%, δεν υπάρχουν εμπειρικές ενδείξεις για το επιθυμητό ποσοστό. Η βέλτιστη αναλογία είναι άγνωστη». Προσθέτει μάλιστα ότι «αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι όλες οι γυναίκες που χρήζουν καισαρικής τομής να μπορούν να την έχουν».
Η μελέτη και οι οδηγίες δημοσιεύονται στο τεύχος Αυγούστου της επιστημονική επιθεώρησης Obstetrics & Gynecology.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου