Τα κρούσματα στις γυναίκες είναι 2 με 3 φορές περισσότερα από τα αντίστοιχα των ανδρών, πράγμα που οφείλεται κυρίως σε ορμονολογικά ζητήματα. Για το λόγο αυτό οι ημικρανικές κρίσεις συχνά σχετίζονται με τον μηνίαο κύκλο και εμφανίζονται συχνά κοντά στην έμμηνο ρύση ή στην ωορηξία. Αυτές οι ημικρανίες πιθανώς σχετίζονται με τη διακύμανση των επιπέδων των οιστρογόνων.
Τι είναι οι ημικρανίες;
Ζητήσαμε την πολύτιμη συμβουλή του Νευρολόγου Msc In Science Headache Μιχάλη Βικελή για να εξηγήσει τι είναι ακριβώς η ημικρανία και σε τι διαφέρει από τον απλό πονοκέφαλο:"Η ημικρανία είναι απλά μία από τις πολλές αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο. Αν και πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι ημικρανία σημαίνει «πόνος στο μισό κεφάλι», δεν είναι καθόλου σπάνιο ο πόνος της ημικρανίας να εξαπλώνεται σε ολόκληρο το κεφάλι. Ο πόνος στην ημικρανία είναι συνήθως δυνατός και συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων, όπως το ότι ο άνθρωπος που έχει ημικρανία δεν μπορεί να ανεχθεί το φως, τους έντονους ήχους και επίσης ότι μπορεί να έχει τάση για εμετό ή και να κάνει εμετούς. Η κάθε κρίση ημικρανίας μπορεί να διαρκεί ως και 2-3 ημέρες".
Από τι προκαλείται;
"Η ημικρανία εκδηλώνεται σε άτομα με την σχετική γενετική προδιάθεση. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι είναι μία κληρονομική πάθηση" αναφέρει ο Νευρολόγος κ. Βικελής. Όπως εξηγεί "η θεραπεία της ημικρανίας γίνεται σήμερα με μεγάλη επιτυχία και μπορεί να έχει δύο σκέλη:
- τη θεραπεία των κρίσεων
Τα νέας γενιάς φάρμακα για την θεραπεία των κρίσεων σταματούν με επιτυχία την κρίση στο 70-80% των ασθενών.
- την προφυλακτική θεραπεία.
Η χορήγηση προφυλακτικής θεραπείας, όταν απαιτείται, μειώνει τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των κρίσεων και γίνεται με ειδικά φάρμακα.
Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ;
"Συστηματική παρακολούθηση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής για ημικρανία γίνεται είτε από Νευρολόγο, είτε με επίσκεψη σε κάποιο Ιατρείο ή Κέντρο Κεφαλαλγίας. Πρώτο βήμα είναι πάντα η διάκριση της ημικρανίας από άλλες μορφές πονοκεφάλου, καθώς οι ασθενείς με ημικρανία δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε ιδιαίτερες εξετάσεις (π.χ. μαγνητική τομογραφία, εγκεφαλογράφημα), ενώ η φαρμακευτική θεραπεία της ημικρανίας είναι αρκετά διαφορετική από θεραπείες άλλων μορφών πονοκεφάλων".
Συμβουλές για την αντιμετώπισή τους
-Παρατήρησε τα χαρακτηριστικά (εντόπιση, με τι μοιάζει ο πόνος, συχνότητα εμφάνισης, διάρκεια) της ημικρανίας σου και κατάγραψε τα. Θα φανούν χρήσιμα στο γιατρό σου.
-Κατάγραψε παυσίπονα φάρμακα που τυχόν έχεις λάβει (με συμβουλή γιατρού ή όχι) και την ανταπόκριση που είχε η ημικρανία σε αυτά.
-Μην κάνεις προληπτικά εξετάσεις. Ο ειδικός γιατρός θα καθορίσει αν πρέπει να γίνουν και ποιες είναι αυτές.
-Μην κάνεις κατάχρηση παυσιπόνων, καθώς αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη θεραπεία σου.
http://www.tlife.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου