Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Συναυλία Γ. Νταλάρα στο μεταλλείο χαλκού Σκουριώτισσας, το αρχαιότερο του κόσμου, σε μικρή απόσταση από την κατεχόμενη Μόρφου


«Έχω τραγουδήσει σε πολλά μέρη της Κύπρου, ελπίζω σύντομα να μπορέσω να τραγουδήσω στο Κάστρο της Κερύνειας, στη Σαλαμίνα, στους Σόλους, στην Καρπασία. Να τραγουδήσουμε όλοι μαζί για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ανοχή και τη συγκατάβαση».

Ελπίδα και ευχή από τον Γιώργο Νταλάρα, την οποία εξέφρασε το βράδυ του Σαββάτου στη συναυλία του στο μεταλλείο χαλκού στη... Σκουριώτισα (Φουκάσα), που αναφέρεται στα έπη του Ομήρου. Ανάμεσα στα χωριά Κατύδατα και Άγιος Γεώργιος και μερικά χιλιόμετρα από τους κατεχόμενους Σόλους και την κατεχόμενη Μόρφου.

Χιλιάδες ανθρώπων, ανάμεσα τους και Τουρκοκύπριοι, χειροκρότησαν θερμά τον έλληνα τραγουδιστή, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέβηκε επί σκηνής και τον ασπάστηκε.

«Απόψε μάθαμε πολλά πράγματα για την Κύπρο από τον Πρόεδρο Χριστόφια», είχε πει προηγουμένως ο Γιώργος Νταλάρας, αναφερόμενος στην ομιλία του Προέδρου για την ιστορία του μεταλλείου και των μεταλλωρύχων, προσθέτοντας: «Ο συμβολισμός της βραδιάς είναι αυτονόητος. Το τραγούδι είναι φάρμακο, δίνει δύναμη. Ό,τι κι αν κάνω για την Κύπρο, πάντα θα υπολείπεται αυτό που πραγματικά αξίζει αυτός ο τόπος. Θα είμαι πάντα εδώ, μαζί σας».

Η βραδιά ήταν εξαιρετική και η νυχτερινή αύρα έπαιρνε, στιγμές - στιγμές, τους ήχους των τραγουδιών και τους έφτασε ίσαμε την κατεχόμενη Μόρφου.

Αποχωρώντας από την συναυλία ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είμαι κατενθουσιασμένος. Ήταν μια μυσταγωγία σε χώρο ιστορικό, που συνδέει τον πολιτισμό, την ιστορία του τόπου και τους αγώνες εργαζομένων».

Πριν αρχίσει η συναυλία, την οποία οργάνωσαν οι τοπικές αρχές των 13 κοινοτήτων Σολέας, μαζί με την εταιρεία Hellenic Copper Mines Ltd, ο κύπριος Πρόεδρος, σε ομιλία του, χαρακτήρισε «σημαντικό και συγκινητικό» τον συμβολισμό της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιείται «δίπλα στη διαχωριστική γραμμή που επέβαλε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το μαύρο καλοκαίρι του 1974». Στη Σκουριώτισσα, στην ακριτική περιοχή των μεταλλείων, «ο πολιτισμός συναντά σήμερα την ιστορία», είπε.

Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τους αγώνες ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων μεταλλωρύχων στην περιοχή Σκουριώτισσας - Μαυροβουνίου, την οποία χαρακτήρισε ως «λίκνο των απεργιακών εργατικών αγώνων του λαού μας». Ειδικότερα, ανέφερε για την ιστορία της περιοχής και του μεταλλείου ότι:

* Στη Σκουριώτισσα βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα μεταλλεία χαλκού και σε αυτό το μεταλλείο γράφτηκε το σημαντικότερο κομμάτι στην ιστορία των μεταλλωρύχων της Κύπρου. Εδώ είναι τα χαλκούχα κοιτάσματα Φουκάσας και Φοίνιξ, στα οποία άρχισε η επανεκμετάλλευση το 1996.

* Στις 18 Μαρτίου του 1925 συνέβη στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας φοβερό εργατικό ατύχημα, που σημαδεύθηκε από τον θάνατο δέκα μεταλλωρύχων.

* Τον Αύγουστο του 1936 στη Σκουριώτισσα και στο Μαυροβούνι οργανώθηκε μια από τις πρώτες απεργίες στα κυπριακά μεταλλεία, στην οποία πήραν μέρος μαζικά ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι μεταλλωρύχοι.

* Στην ίδια περιοχή Μαυροβουνίου - Λεύκας - Ξερού και Σκουριώτισσας ξέσπασε το 1948, κάτω από την καθοδήγηση της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), ο μεγάλος και δυναμικός απεργιακός αγώνας των μεταλλωρύχων, που μεταλαμπαδεύτηκε, αργότερα, τον ίδιο χρόνο στους αμιαντωρύχους και τους οικοδόμους. Μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από Σκουριώτισσα, στο κατεχόμενο σήμερα μεταλλείο του Μαυροβουνιού, στις 3 Μαρτίου του 1948, η αποικιακή αστυνομία πυροβόλησε ενάντια στους απεργούς μεταλλωρύχους. Ακολούθησε πραγματική μάχη με τις δυνάμεις καταστολής της αποικιακής κυβέρνησης, που είχαν ταχθεί με το μέρος της ξένης εταιρείας.

Ο Γ. Νταλάρας αφιέρωσε στον Πρόεδρο Χριστόφια το τραγούδι «Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι σιωπήσαμε…». Παρών στη συναυλία και ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Ήταν περασμένες 11.30, όταν αποχώρησαν Πρόεδρος Χριστόφιας και μητροπολίτης Μόρφου, αλλά η συναυλία συνεχιζόταν με τον Γ. Νταλάρα να ερμηνεύει παλιές και νέες επιτυχίες του και να τραγουδά με χιλιάδες ανθρώπων «Καρτερούμε μέρα - νύχτα να φυσήξει ένας αέρας…»

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιελάμβανε το «Ανθολόγιο» του Γιώργου Νταλάρα και μαζί του εμφανίστηκαν οι φίλοι του, Μιχάλης Τζουγανάκης και Δέσποινα Ολυμπίου.



Η ιστορία του μεταλλείου



Το μεταλλείο της Σκουριώτισσας, όπου για πρώτη φορά δόθηκε συναυλία, λειτουργεί αδιάλειπτως για 4.500 χρόνια. Η σύνδεση της Κύπρου με τον χαλκό είναι γνωστή και χρονολογείται από τα πρώτα στάδια παραγωγής και διάδοσης της χρήσης του μετάλλου.

Ο χαλκός της Κύπρου εξαγόταν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα άλλα προϊόντα. Η μεταλλευτική δραστηριότητα συνεχίστηκε έως τον 4ον αιώνα μ.Χ. και ακολούθησε ύφεση. Αναβίωσε ξανά το 1916 από την εταιρεία Cyprus Mines Corporation (CMC), όταν ο Αμερικάνος Gunther ανακάλυψε εκ νέου το κοίτασμα και συνέχισε έως το 1974, οπότε, λόγω της τουρκικής εισβολής, χωρίστηκε. Το μεταλλείο έμεινε στις ελεύθερες περιοχές ενώ οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας βρίσκονται στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

Η Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία ανέλαβε τη μεταλλευτική μίσθωση για το διάστημα 1976-1995, παράγοντας συμπυκνώματα χαλκού και χρυσού. Από τη δραστηριότητα αυτή εξήχθησαν σημαντικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του μεταλλεύματος, που χρησιμοποιήθηκαν για την τελειοποίηση της μεθόδου που χρησιμοποιείται σήμερα.

Στην περιοχή της Σκουριώτισσας υπάρχουν τρία χαλκούχα κοιτάσματα: το κοίτασμα Φουκάσα ή Σκουριώτισσα, το κοίτασμα Φοίνιξ, και το κοίτασμα Τρία Βουνάρια.
 

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !