Η 6η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων "Athens Video Art Festival 2010", περιοδεύοντας στην Ελληνική περιφέρεια με τη συνδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σήμερα και αύριο στο Ρέθυμνο
Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων της Ελλάδας, που εκπροσωπεί την χώρα μας διεθνώς κερδίζοντας φορείς, κοινό, και την υποστήριξη περισσότερων από 7.200 καλλιτεχνών από... 50 χώρες από όλο τον κόσμο. Η παρουσίαση του γεγονότος εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ρεθύμνου για το καλοκαίρι του 2010, στοχεύοντας στην ανάδειξη, εξέλιξη και εξάπλωση του σύγχρονου πολιτισμού και την επικοινωνία των ψηφιακών τεχνών μακριά από τα αστικά κέντρα.
Το κοινό της Κρήτης, θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει εντυπωσιακές προβολές video art, animation (τεχνική με την οποία πραγματοποιείται απεικόνιση σε κινούμενα σχέδια) καθώς και εκθέσεις βίντεο - εγκαταστάσεων και ψηφιακής εικόνας (digital image), δίνοντας ενεργά το παρών στη μεγάλη αυτή γιορτή του σύγχρονου πολιτισμού. Η παρουσίαση θα γίνει στις 8:30 σήμερα το βράδυ στην πλατεία Μικρασιατών.
Θέλοντας να δοθεί επιπλέον έμφαση σε θέματα οικολογίας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης θα παρουσιαστεί η φετινή θεματική ενότητα "Feel Free To Feel Green", με "περιβαλλοντικά - ευαίσθητα" έργα όλων των κατηγοριών, που αφορούν την ευρύτερη σχέση του σύγχρονου Ανθρώπου με τη Φύση.
Στο πλαίσιο της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης της απήχησης, της δυναμικής, αλλά και του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του περιεχομένου και των δράσεων του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε animation, στο οποίο είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα ηλικίας (7 - 9 ετών), φτιάχνοντας την πρώτη animation δημιουργία τους.
Με αυτό το εργαστήρι (workshop) οι μαθητές του Ρεθύμνου, "ταξιδεψαν" μαζί με έμπειρους animators από τη βασική αρχή της δημιουργίας του σχεδίου έως τη σύνθεση της κίνησης.
Στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν τον Ψηφιακό Πολιτισμό μέσα από την άμεση επαφή τους με ψηφιακές μορφές τέχνης, όπως το animation.
Το συγκεκριμένο animation workshop πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 30 Ιουλίου από τις 11:00 - 12:00 στο "Σπίτι Πολιτισμού", στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Μαθητές, πήραν μέρος σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για τις μαθησιακές ανάγκες και την ηλικία τους, animation workshop διάρκειας 45' λεπτών.
Στο ξεκίνημα του προβλήθηκαν σε παιδιά διάφορα είδη κινουμένου σχεδίου. Στην συνέχεια έγινε επίδειξη του τρόπου με τον οποίο φτιάχνονται τα κινούμενα σχέδια με τρόπο κατανοητό.
Με την βοήθεια digital tablets σχεδιάστηκαν πάνω σε μια κενή σελίδα υπολογιστή κάποια σκίτσα. Στη συνέχεια, σε μια καινούρια κενή σελίδα σχεδιάστηκε ένα δεύτερο σκίτσο, και ένα τρίτο. Μετά από δημιουργία πολλών σχεδίων, με το πάτημα ενός κουμπιού τα σκίτσα "ζωντάνεψαν". Έτσι εμφανίσθηκε στην οθόνη ένα ψάρι να πηδάει έξω από το νερό και να ξαναμπαίνει μέσα, προκαλώντας τεράστιο κύμα.
Με αυτό τον τρόπο οι διοργανωτές αποκάλυψαν στα παιδιά, το μυστικό της κινούμενης εικόνας. Στην συνέχεια τα παιδιά προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο σε φύλλα χαρτιού και να σχεδιάσουν σκίτσα το ένα μετά το άλλο. Μόνο που αντί να είναι στον υπολογιστή και να πατήσουν 'PLAY' πήραν στα χέρια τους τις σελίδες και τις ξεφύλλισαν πολύ γρήγορα, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό το δικό τους κινούμενο σχέδιο.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φεστιβάλ, το κινούμενο σχέδιο αποτελεί την πιο προσφιλή προσλαμβάνουσα των παιδιών αυτής της ηλικίας, αλλά και μια από τις πιο παλιές αλλά και πιο ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικά μορφές ψηφιακής τέχνης.
Οι ψηφιακές τέχνες είναι εξ ορισμού συνυφασμένες με ένα ακαδημαϊκό και ερευνητικό περιβάλλον, το οποίο και οδήγησε στην "γέννηση" και εξέλιξή τους.Σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, που μέσα από ένα αναβαθμισμένο σύστημα Παιδείας σμιλεύεται και μαθαίνει να ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις των καιρών, αλλά και να τις χρησιμοποιεί με έναν εποικοδομητικό και δημιουργικό τρόπο, τόσο για την επικοινωνία με τους άλλους, όσο και για ανάπτυξη σε προσωπικό επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου