Η τάση των «ταρατσόβιων» είναι πρόσφατη στη Μόσχα και έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά «αναζήτησης της πνευµατικότητας». Οι ουρανοξύστες της πόλης έχουν περίπλοκα συστήµατα ασφαλείας και εισόδου και γι’ αυτό οι νέοι πρέπει να βρουν τους κωδικούς των ηλεκτρικών πινάκων – συνήθως παρατηρούν ποια κουµπιά έχουν χρησιµοποιηθεί περισσότερο και δοκιµάζουν συνδυασµούς τους. Αλλες φορές προσποιούνται ότι θέλουν να παραδώσουν γράµµατα ή ανθοδέσµες ή ότι έχουν χάσει τα κλειδιά τους. Οµως οι προθέσεις τους είναι αγνές. Ανεβαίνουν στην ταράτσα και ατενίζουν την πόλη. «Σκοπός µας δεν είναι η καταστροφή. Μας οδηγεί η επιθυµία να βρεθούµε µπροστά στον ανοιχτό ορίζοντα και να σκεφτούµε τι είναι σηµαντικό στη ζωή», λέει ο 17χρονος Ολεγκ Μουραβλιόφ. «Η σηµερινή νεολαία δεν είναι κυνική, όπως νοµίζουν πολλοί. Εχουµε αξίες». Και ο 18χρονος Ντµίτρι Γερµακόφ εξηγεί πόσο συναρπαστικό είναι να ανεβαίνει µε τους φίλους του ψηλά, µακριά από τους γεµάτους συνωστισµό δρόµους της πρωτεύουσας των 10 εκατοµµυρίων κατοίκων.
Οι «ταρατσόβιοι», οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι µεταξύ 18 και 30 ετών, ανταλλάσσουν ιστορίες και φωτογραφίες µέσω µπλογκ και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ έχουν δηµιουργήσει και πολλές διαδικτυακές κοινότητες – η πιο γνωστή έχει 3.800 µέλη. Μέχρι στιγµής υπάρχει ανοχή από τις αρχές, κάτι που όµως φαίνεται ότι δεν θα κρατήσει πολύ, ιδιαίτερα µετά την υιοθέτηση ενός νόµου που δίνει νέες εξουσίες στη µυστική αστυνοµία.
Προληπτικές συλλήψεις
Η διάδοχος της ΚGΒ, η FSΒ (Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας), θα µπορεί να «απευθύνει προειδοποιήσεις σε πολίτες που θεωρούνται επιρρεπείς στην άσκηση εγκλήµατος», δηλαδή ακόµα και σε εκείνους που σκέφτονται να διαπράξουν κάτι παράνοµο. Η πρόβλεψη να µπορούν να φυλακίζουν οι πράκτορες της FSΒ για 15 ηµέρες όσους αρνούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες τους, δεν ψηφίστηκε έπειτα από έντονες αντιδράσεις. Οµάδες ανθρωπίνων δικαιωµάτων και κόµµατα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο νέος νόµος που ψηφίστηκε από την Ανω Βουλή θα επιτρέψει στην υπηρεσία ασφαλείας να εκφοβίζει ακτιβιστές και διαφωνούντες µε το Κρεµλίνο, ιδιαίτερα καθώς το 2012 πρόκειται να διεξαχθούν στη Ρωσία προεδρικές εκλογές. Ζήτησαν µάλιστα από τον πρόεδρο της χώρας Ντµίτρι Μεντβέντεφ να αρνηθεί να επικυρώσει τον νόµο «που επαναφέρει στη Ρωσία την αστυνοµία της σκέψης, έτσι όπως την είχαµε βιώσει µε την ΚGΒ». Το Κρεµλίνο θεωρεί ότι µε τον νόµο αυτόν θα µπορεί να αντιµετωπίσει πιο αποτελεσµατικά την τροµοκρατία.
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου