Ο εγκέφαλος των ενηλίκων που πάσχουν από χρόνια προβλήματα ύπνου, διαφέρει από εκείνους των ανθρώπων οι οποίοι έχουν απολαύσει αρκετό ύπνο! Ωστόσο, τα άτομα αυτά λειτουργούν φυσιολογικά, παρά την έλλειψη ύπνου. Σύμφωνα με...... την ερευνήτρια, Ολλανδικής καταγωγής, Ellemarije Altena, η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε ήπιες μορφές συνεχούς άγχους, γεγονός που κάνει τα άτομα αυτά να αποδίδουν καλύτερα από όσους κοιμούνται αρκετά.
Αυτό διαπιστώθηκε μετά από
διάφορα τεστ που έγιναν στα πλαίσια της μελέτης και στα οποία φάνηκε ότι οι ασθενείς με χρόνια αϋπνία, έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους υπόλοιπους, αλλά μικρότερη αντοχή.
Κατά τη διάρκεια αυτών των τεστ, έγιναν και κάποιες εξετάσεις σχετικά με την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι οι πάσχοντες από αϋπνίες, είχαν μειωμένη δραστηριότητα εγκεφάλου συγκριτικά με τους «χορτασμένους» από ύπνο ανθρώπους. Τις καλές τους επιδόσεις στα διάφορα τεστ, οι επιστήμονες, τις αποδίδουν στην υπερδιέγερση λόγω στρες και όχι σε άλλους παράγοντες.
Η ερευνήτρια Ellemarije Altena διαπίστωσε, εκτός των άλλων, ότι διαφορές δεν υπήρχαν μόνο στα προαναφερθέντα (διαφορετική λειτουργία) αλλά και στην εμφάνιση του εγκεφάλου! Η φαιά ουσία σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου έχει μειωμένη πυκνότητα, ενώ όσο πιο βαριά είναι η αϋπνία τόσο πιο μικρή είναι και η πυκνότητα της φαιάς ουσίας, ακόμα και σε σημεία κοντά στον εγκεφαλικό φλοιό.
Ωστόσο, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ένας τέτοιος εγκέφαλος λειτουργεί λιγότερο καλά. Άλλωστε, στον εγκέφαλο, το μέγεθος δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που μετράει!
sarotiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου