Παλαιότερα, επιστημονικές μελέτες που αφορούσαν την...
...σχέση καρκίνου και καφέ, δεν είχαν καταλήξει σε σαφές συμπέρασμα. Ορισμένες μελέτες, για παράδειγμα, είχαν αναδείξει χαμηλότερα ποσοστά, καρκίνου των νεφρών και των ωοθηκών μεταξύ των καταναλωτών καφέ, ενώ φαίνεται να μην υπάρχουν επιπτώσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες άντλησαν αποτελέσματα από 9 προηγούμενες μελέτες, σχετικές με τον καρκίνο στο κεφάλι και τον τράχηλο, οι οποίες περιελάμβαναν πληροφορίες για την κατανάλωση καφέ και τσαγιού.
Συνολικά, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου σε αυτές τις περιοχές, ήταν 12% χαμηλότερος σε άτομα που έπιναν καφέ, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν, αφού είχαν ληφθεί υπόψη διάφοροι παράγοντες, όπως το κάπνισμα.
Όσο περισσότερο καφέ έπινε κάποιος, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Όσοι έπιναν περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μείωναν κατά το 1/3 τον κίνδυνο.
Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες νόσησης από αυτού του είδους τον καρκίνο, είναι μικρές: στις HΠΑ, μόνο 1 στους 10.000 ασθενεί κάθε χρόνο.
Για τον καρκίνο των φωνητικών χορδών ή του λάρυγγα, ο καφές δεν φάνηκε να παίζει ρόλο, ούτε όμως και το τσάι ή ο καφές χωρίς καφεΐνη, είχαν επίδραση στις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στο κεφάλι και στον τράχηλο.
Πάντως, τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι ο καφές από μόνος του προστατεύει από τον καρκίνο. Θα μπορούσαν, να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την κατανάλωση καφέ και να εξηγούν τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου ή οι καρκινοπαθείς να έχουν μειώσει την κατανάλωση καφέ για κάποιο λόγο.
Εάν όμως ο καφές πραγματικά μπορεί να κάνει την διαφορά, υπάρχουν αρκετοί τρόποι δράσης, αν και προς το παρόν πρόκειται μόνο για εικασίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου