Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Νευροεπιστήμης» (JN) ο δρ Γκάρον Ντοντ και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η ουσία λέγεται αιμοπρεσίνη και δρα επηρεάζοντας τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου. Τα κέντρα αυτά ενεργοποιούνται όταν κάποιος απολαμβάνει ένα σνακ ή ανάβει ένα τσιγάρο.
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως η χορήγηση αιμοπρεσίνης, δεσμεύει αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ελαττώνει δραστικά το αίσθημα ικανοποίησης που αποκομίζουμε από το φαγητό – ένα αίσθημα που ωθεί πολλούς από εμάς να τρώνε από λαιμαργία ή για να αισθανθούν καλύτερα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακάλυψή τους ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθούν νέα φάρμακα αδυνατίσματος, αλλά και μέθοδοι για να θεραπευτεί η χρήση αλκοόλ και ουσιών.
Τα πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν πως η χορήγηση φυσικής αιμοπρεσίνης σε ποντίκια, οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης φαγητού (τα ζώα σταματούσαν να τρώνε μόλις χόρταιναν), δίχως να αλλάξει κάτι άλλο στην συμπεριφορά τους.
Ωστόσο, μια συνθετική μορφή της ουσίας ναι μεν οδηγούσε σε μειωμένη πρόσληψη τροφής, αλλά έκανε τα ζώα να… καθαρίζονται νευρικά και να γρατζουνιούνται.
Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να καταλάβουν γιατί είχε αυτή την παρενέργεια η συνθετική αιμοπρεσίνη, ούτως ώστε να βρουν τρόπους βελτιώσεώς της. Προσπαθούν επίσης να βρουν τρόπους διέγερσης της παραγωγής αιμοπρεσίνης από τον ίδιο τον οργανισμό, ώστε να επιτυγχάνεται το αδυνάτισμα με πιο φυσικό τρόπο. ygeia.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου