Οι γυναίκες στο σύνολό τους, όπως επισημαίνεται στη μελέτη που διενήργησε ομάδα ειδικών τουΠανεπιστημίου Νορθγουέστερν στοΣικάγο, πρέπει, ανεξαρτήτως σωματοτύπου, να προσέχουν τα κιλά τους, καθώς το περιττό βάρος βλάπτει σοβαρά τη νοητική υγεία με την πάροδο της ηλικίας.
Στη μελέτη, που αποτελεί την πρώτη που αποδεικνύει σύνδεση της παχυσαρκίας με τη μνήμη, συμμετείχαν8.745 γυναίκες ηλικίας 65-79 ετών. Μάλιστα, βάσει της έρευνας, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το σημείο του σώματος, όπου συσσωρεύεται το περισσότερο λίπος.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη δρα Ντιάνα Κέργουιν, υπέβαλε σε τεστ μνήμης τις εθελόντριες, το70% των οποίων ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, και διαπίστωσε πως με άριστα το 100, οι επιδόσεις τους στο τεστ έπεφταν κατά μία μονάδα για κάθε αύξηση κατά μία μονάδα του δείκτη μάζας σώματος.
Γενικότερα, τα πολλά κιλά συνδέονται με μείωση της μνήμης, αλλά οι γυναίκες με σωματότυπο αχλάδι ήταν εκείνες που παρουσίασαν τα χαμηλότερα σκορ στο τεστ. Τα λιποκύτταρα, όπως εξήγησε η Ντιάνα Κέργουιν, ελκύουν μόρια, τις κυτταροκίνες, τα οποία στέλνουν σήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο.
Τα διαφορετικά είδη λίπους εκλύουν και διαφορετικές κυτταροκίνες, οι οποίες επιδρούν με διαφορετικό τρόπο στα λιπίδια του αίματος, στην αρτηριακή πίεση και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα αποκρίνεται στην ινσουλίνη. Έτσι, είναι πιθανό το λίπος των γοφών να έχει μεγαλύτερη επίδραση στον εγκέφαλο και στη μνήμη.
Ως δεύτερη πιθανή εξήγηση, όπως σημείωσε η Ντιάνα Κέργουιν, μπορεί να θεωρηθεί το ότι το λίπος που συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς παράγει περισσότερα οιστρογόνα, τα οποία πιστεύεται ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο από την πτώση των νοητικών ικανοτήτων.
«Tο λίπος πιθανότατα συμβάλλει στον σχηματισμό των χαρακτηριστικών πλακών που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο των ασθενών ή προκαλεί μείωση της κυκλοφορίας του αίματος προς τον εγκέφαλο», σημείωσε η Ντιάνα Κέργουιν. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να συνδράμουν στην καλύτερη διαχείριση των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, ενώ παράλληλα ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη και παρασκευή νέων φαρμάκων ενάντια στην απώλεια μνήμης.cosmo.gr
1 σχόλιο:
ε οχι αυτο δεν ισχυει
Δημοσίευση σχολίου