Παράγοντες που την προκαλούν κατά κύριο λόγο είναι
1. ορμονικοί
2. κληρονομικοί
3. διατροφικοί αλλά και ο συνδυασμός όλων αυτών
Η διατροφή του ανθρώπου παίζει σημαντικό ρόλο στην τριχόπτωση.
Έχει διαπιστωθεί πως η ανεπαρκής πρόσληψη νερού , βασικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων οδηγούν στην τριχόπτωση.
Κρίνεται απαραίτητη η καθημερινή κάλυψη βιταμινών A, C, E , καθώς και χαλκού, ψευδαργύρου, φυλικού οξέως και σιδήρου.
Που βρίσκονται όλα αυτά;
βιταμίνη Α
βρίσκεται στο συκώτι, τα ηπατέλαια, στα γαλακτοκομικά, στις σαρδέλες, στο σολωμό, στο κρόκο αυγού, στα καρότα, τα βερίκοκα, την ντομάτα, το σπανάκι, το πεπόνι, το ροδάκινο και γενικά στα φρούτα και λαχανικά με έντονο πράσινο ή πορτοκαλοκόκκινο χρώμα
βιταμίνη Ε
βρίσκεται στα έλαια, τα φύτρα των δημητριακών, το αβοκάντο, τις γαρίδες, τους ξηρούς καρπούς, την γλυκοπατάτα
βιταμίνη C
βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πιπεριά, λάχανο, ντομάτα, μαϊντανό, κουνουπίδι, μπρόκολο, εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, φράουλα, ροδάκινο. Τα ζωικά τρόφιμα είναι πολύ φτωχά σε βιταμίνη C το ίδιο και το γάλα που έχει μικρή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C της οποίας ένα μέρος χάνεται στην παστερίωση
φυλλικό ή φολικό οξύ
βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εντόσθια, εσπεριδοειδή, ολικής άλεσης δημητριακά , όσπρια, μαγιά μπύρας, ραδίκια, αντίδια, σπανάκι, αβοκάντο, παντζάρια, κρόκος αυγού, πορτοκάλια, πιτυρούχο ψωμί. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο ότι τα χορταρικά παρόλο που αποτελούν πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος, όταν αυτά βράζονται μπορεί να έχουμε και απώλεια 75% από τη βιταμίνη
σίδηρος
βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα στα κόκκινα κρέατα, στο σπανάκι, τα θαλασσινά, το συκώτι, τα εντόσθια, τα όσπρια, τα σύκα και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
χαλκός
περιέχεται στο κρέας, τα εντόσθια, το κακάο, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης
ψευδάργυρος
καλύπτεται σε δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτείνη και περιέχονται σε τρόφιμα όπως οστρακόδερμα , μαλάκια , εντόσθια , κρέας , σύκα ,μανιτάρια ,φύτρο δημητριακών, τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά και οι ξηροί καρποί
Θα πρέπει να τονιστεί πως το άγχος είναι ένας ακόμα παράγοντας που οδηγεί σε αδυναμία της τρίχας με αποτέλεσμα την πτώση της.
Ακολουθώντας μία διατροφή που αποτελείται από το 15-20% πρωτεϊνες, 50 -55% υδατάνθρακες, 25-30 % λιπαρά οδηγούμαστε σε κάλυψη των αναγκών μας στα παραπάνω στοιχεία. Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε όλο είναι πως τα αποτελέσματα της κακής διατροφής δεν είναι ορατά άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου.
Επιμέλεια άρθρου
Ιωάννης ΣουπιόςΚλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κυριακή ΓούταΚλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου