Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την ομογενή καθηγήτρια Κάθριν Ιτσιόπουλος διεξήγαγε σχετική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καμπέρα και τα ευρήματά της έδειξαν ότι η κρητική διατροφή -που αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της μεσογειακής διατροφής- είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία όσων πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Οι εθελοντές που πήραν μέρος στην ερευνητική διαδικασία ακολούθησαν αντίστοιχη δίαιτα για τρεις μήνες. Ετσι, είχαν ευεργετική απώλεια βάρους και θετική ψυχολογία που τους χάριζε ενέργεια. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μειώθηκαν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους και ενισχύθηκαν οι αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό τους.
Γενικότερα, η κρητική «κουζίνα» παρεμποδίζει τις καρδιοπάθειες και κάποιες μορφές καρκίνου, μειώνει την κατάθλιψη κατά 30% και μας κάνει να ζούμε περισσότερα χρόνια. Υπάρχει επίσης η θεωρία ότι ίσως βοηθά και στη μείωση των πιθανοτήτων γέννησης παιδιών με άσθμα και αλλεργίες.
Τα βασικότερα συστατικά της διατροφής των Κρητικών είναι αυτά που λέμε «καλά» λιπαρά, όπως άφθονο ελαιόλαδο, ψάρια και κόκκινο κρασί. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά καταναλώνονται σπανιότερα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευεργετικά αποτελέσματα της κρητικής διατροφής στην υγεία μας την καθιστά μοναδική στον κόσμο!
espressonews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου