Το κόκκινο σκαθάρι rhynochophous ferrugineus, ήρθε για να μείνει και απειλεί τους φοίνικες της Κρήτης αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδος. Οι πρώτες σοβαρές επιπτώσεις του σκαθαριού στους φοίνικες εμφανίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι και πλέον παίρνουν τη μορφή πανδημίας. Το σκαθάρι, το οποίο τρώει την καρδιά του φοίνικα, έφτασε στην Ελλάδα απο τους χιλιάδες φοίνικες που εισάγονται στη χώρα μας χωρίς όμως να συνοδεύονται από τα απαραίτητα φυτο-υγειονομικά διαβατήρια. Σε πολλούς φοίνικες διαπιστώθηκε αιφνίδια κάμψη και απότομη ξήρανση των κεντρικών φύλλων τους, στην καρδιά του φοίνικα και άνοιγμα του δένδρου σε μορφή ομπρέλας.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι το φυτό πάσχει, απαιτείται να κοπεί και να ταφεί ή να καεί. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει εκτός από τον προληπτικό ψεκασμό των δένδρων με βιολογικά σκευάσματα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το έντομο μεταφέρεται από δένδρο σε δένδρο, ακόμα και όταν απέχουν μεταξύ τους έως και 7 χιλιόμετρα, καθώς μπορεί επίσης να τραφεί με κάκτους και με κηπευτικά.
Το σκαθάρι έχει εντοπιστεί και στο μοναδικής ομορφιάς και ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000 φοινικόδασος στο Βάι, στο οποίο βρίσκεται ο τελευταίος σημαντικός πληθυσμός του ενδημικού κρητικού φοίνικα, γνωστό στην επιστημονική κοινότητα με το όνομα φοίνικας του Θεόφραστου (phoenix Theophrastii greuter).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου