Τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, μέσω της Digea της εταιρείας που έχουν συστήσει για την μετάβαση από το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα στην ψηφιακή εκπομπή, δηλώνουν έτοιμα για το switschover και μάλιστα όχι στην ημερομηνία που η χώρα έχει δεσμευτεί, δηλαδή σε δύο χρόνια από τώρα, αλλά ακόμη και εντός του 2011. Αρκεί να... κλείσουν νομοθετικά οι εκκρεμότητες όπως η χωροθέτηση των σημείων εκπομπής, ο χάρτης των συχνοτήτων και η αδειοδότηση των πομπών, ζητήματα που πρέπει να καθορίσει με προεδρικά διατάγματα η κυβέρνηση.
Ο κ. Κώστας Κιμπουρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Καναλιών Πανελλαδικής Εμβέλειας, απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr ανέφερε ότι «η επιχειρηματικότητα πρέπει να έχει ορισμένο θεσμικό περιβάλλον για να μπορεί να αναπτυχθεί, συμπληρώνοντας ότι τα κανάλια αναλαμβάνουν το επενδυτικό ρίσκο της μετάβασης «γιατί όσοι τα εκπροσωπούν έχουν την φιλοδοξία να υπάρχουν και στην ψηφιακή εποχή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση για την μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση για τους 7 ιδιωτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στα 40 εκατ. ευρώ. Ο τελικός προϋπολογισμός εξαρτάται από το πόσοι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, περιφερειακοί και μη, θα επιλέξουν να «πατήσουν» στις υποδομές της για να εκπέμψουν ψηφιακά πριν ή μετά το 2012, με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει μέχρι και διπλάσιο το ποσό της επένδυσης.
Tόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η νέα -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- αφήνουν αυτές τις εκκρεμότητες να παραμένουν, αλλά όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Digea «η επιχειρηματική βούληση υπάρχει αλλά θα πρέπει να ξέρει και πού να επενδύσει».
Χωρίς να έχει εγκαταλειφτεί ο στόχος του 2012 -τουλάχιστον τα κανάλια δεν έχουν κάποια σχετική ενημέρωση- πρόσφατα ο υφυπουργός υποδομών κ. Ν. Σηφουνάκης μιλώντας για το ψηφιακό μέρισμα (οι συχνότητες που θα απελευθερωθούν μετά το switschover στην ψηφιακή TV και για το οποίο «ερίζουν» τηλεπικοινωνιακοί και τηλεοπτικοί πάροχοι) έκανε λόγο για την μετάβαση «από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση ως το 2015».
Γιατί είναι σημαντική η ψηφιακή τηλεόραση; Αφενός γιατί η ποιότητα της εικόνας είναι σημαντικά καλύτερη από την υφιστάμενη στην αναλογική και αφετέρου γιατί απελευθερώνεται φάσμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά προηγμένων υπηρεσιών, από τηλεόραση high definition μέχρι payTV, διαδραστικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες κλπ.
Η μετάβαση μέχρι τώρα
Οι αρχικοί σχεδιασμοί της Digea έχουν ήδη ανατραπεί, αφού στη μεν Θεσσαλονίκη η ψηφιακή εκπομπή από τα κέντρα του Χορτιάτη και Φιλίππειου ξεκίνησε με ένα μήνα καθυστέρηση (τον Ιανουάριο αντί του Δεκεμβρίου 2009). Αλλά και στην Αθήνα ο προγραμματισμός πλέον οριοθετείται γενικά εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους (με την περίοδο κοντά το Πάσχα να θεωρείται πιο πιθανή), αν και αρχικά είχε σχεδιαστεί να «κλείσει» η αναλογική μετάδοση στην Αίγινα εντός του Φεβρουάριο του 2010. Ο αναμεταδότης της Αίγινας τροφοδοτεί με τηλεοπτικό σήμα τα νότια προάστια της Αθήνας.
Η πρώτη περιοχή όπου οι κάτοικοι είδαν ψηφιακή τηλεόραση ήταν το Ξυλόκαστρο
Η Digea εκτιμά ότι τουλάχιστον το κομμάτι της ενημέρωσης του κοινού η πολιτεία θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά. Σε χώρες όπου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετάβασης, οι κυβερνήσεις διέθεσαν σημαντικούς πόρους για την ενημέρωση των τηλεθεατών: περί τα 650 εκατ. λίρες η Βρετανία, ανάλογα ποσά σε ευρώ η Γαλλία, ενώ στις ΗΠΑ η κυβέρνηση δαπάνησε 2,5 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης και οικονομικής ενίσχυσης 20 δολαρίων (κουπόνι) σε κάθε οικογένεια για την προμήθεια του αποκωδικοποιητή.
Πηγη:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου