Τα καφενεία γεμάτα...Η πλατεία σφύζει από ζωή. Αν κάτι εντυπωσιάζει είναι η όψη των σπιτιών. Περικυκλωμένα από ψηλούς τοίχους και παντού βαριές σιδερένιες πόρτες, δεν επιτρέπουν σε κανένα περίεργο βλέμμα να αντικρίσει πίσω από αυτές. Είναι τα καστρόσπιτα στο Λαζαράτι της Αλβανίας.
Πίσω από τους ψηλούς τοίχους και τις σιδερένιες πόρτες βρίσκονται οι φυτείες χασίς.
Χρόνια τώρα η κωμόπολη αυτή, η οποία γνωρίζει μία πρωτοφανή... άνθηση, ζει από την καλλιέργεια της ινδικής κάναβης. Αποτελεί κράτος εν κράτη και έχει επιβάλλει τους δικούς της νόμους. «Εδώ οι κάτοικοι είναι ήσυχοι.
Όσοι δεν μας έχουν επισκεφθεί ποτέ λένε ότι γίνονται φασαρίες ή ότι κυκλοφορούν ένοπλοι», λέει ο έπαρχος του Λαζαρατίου τον οποίο συναντήσαμε στην πλατεία. Στο ερώτημα περί καλλιέργειας χασίς και εμπορίας ναρκωτικών η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «...Εγώ δεν έχω δει ποτέ τίποτα. Βλέπετε κάτι εσείς;....»Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί κάποιος να δει κι αυτό γιατί δεν έχει την δυνατότητα λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Τα σπίτια είναι μικρά κάστρα που κρύβουν καλά τα μυστικά τους και σαφώς ούτε μπορεί κάποιος να φτάσει εύκολα στο χωριό, ούτε βέβαια να κινηθεί ελεύθερα στους δρόμους του. Κάθε κίνηση παρακολουθείται και αν θεωρηθεί ύποπτη, υπάρχουν πάντα κάποιοι έτοιμοι να δράσουν.Οι κάτοικοι του Λαζαρατίου ζουν αποκλειστικά από την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης. Κάθε οικογένεια έχει την δική της φυτεία.
Είναι κι αυτός ένας από τους άγραφους νόμους. Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί να καλλιεργήσει, υποχρεούται να το κάνει, αφού διαφορετικά θα θεωρηθεί «άνθρωπος» της αστυνομίας...Το ετήσιο εισόδημα ξεπερνά τις 50 χιλιάδες ευρώ. «Όσο υπάρχουν λεφτά οι κάτοικοι δεν προκαλούν φασαρίες...Όταν οι καλλιέργειες δεν πάνε καλά και τα χρήματα δεν έρχονται, τότε είναι έτοιμοι να πάρουν τα όπλα και να επαναστατήσουν», λένε με νόημα όσοι ξέρουν καλά και παρακολουθούν χρόνια τις κινήσεις και τις ενέργειές τους. Το διάστημα αυτό ξεκινά η συγκομιδή, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες τοπικών αστυνομικών η χρονιά «δεν είναι καλή».
Οι φυτείες ήταν λιγότερες από ότι στο παρελθόν κι αυτό γιατί μεγάλες ποσότητες παρέμεναν στις αποθήκες αλλά και εξ αιτίας των περισσοτέρων ελέγχων που έγιναν.Φυσικά η είσοδος της Αστυνομίας στην κωμόπολη όπου ζουν περίπου τέσσερις χιλιάδες κάτοικοι είναι αδύνατη καθώς θα βρουν απέναντί τους έναν ολόκληρο στρατό πλήρως εξοπλισμένο. Όλοι θυμούνται ακόμη πως όταν πριν από λίγα χρόνια οι αλβανικές αρχές οργάνωσαν σε συνεργασία με Ιταλούς επιχείρηση αποκατάστασης της τάξης, την εγκατέλειψαν στη μέση, καθώς οι μαφιόζοι του χωριού έπληξαν με αντιαεροπορικό πυροβόλο το ιταλικό ελικόπτερο, που κατηύθυνε την επιχείρηση και λίγο έλειψε να το καταρρίψουν.Έτσι τα μπλόκα και οι περιπολίες περιορίζονται στο κεντρικό δρόμο, που οδηγεί από τα ελληνοαλβανικά σύνορα της Κακαβιάς προς το Αργυρόκαστρο.
Στα σημεία αυτά η αστυνομία, περιόρισε την κίνηση βυτιοφόρων που μετέφεραν στην διάρκεια του καλοκαιριού νερό προς τις φυτείες.
Στα ίδια σημεία προσπαθούσε να κατασχέσει ποσότητες πριν αυτές κινηθούν προς την Ελλάδα. Όμως αυτές που τελικώς περνούν τα σύνορα δεν είναι λίγες. Όπως η καλλιέργεια έτσι και η διακίνηση έχει εξελιχθεί σε επιστήμη για τους ντόπιους.
Μία επιστήμη που θέλει όμως και τους Έλληνες συνεργάτες, οι οποίοι θα κλείσουν τις συμφωνίες και θα μεριμνήσουν για την μεταφορά των φορτίων στο εσωτερικό της χώρας.
Οι ποσότητες χασίς που έχουν κατασχεθεί από τις αρχές του έτους στο Νομό Ιωαννίνων είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά και στους αριθμούς αυτούς αποτυπώνεται το μέγεθος του προβλήματος, με το οποίο είναι αντιμέτωπη όχι μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη.Μόλις είκοσι χιλιόμετρα από την Κακαβιά...Ένας άλλος κόσμος.
Ένας κόσμος όπου ανθεί η παρανομία. Έχει τους δικούς του νόμους και κανόνες και σε όποιον κάνει την...αφελή ερώτηση «καλλιεργείται εδώ χασίς», δίνει την αφοπλιστική απάντηση.... «Δεν ξέρω τίποτα. Βλέπετε εσείς κάτι...».
/troktiko.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου