Το ταχίνι είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό τρόφιμο που έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση και παράγεται με ειδική επεξεργασία από τους σπόρους σουσαμιού.
Η αξία του σουσαμιού είναι γνωστή από την αρχαιότητα ενώ απεικονίζεται και στην μυθολογία των Ασσυρίων, όπου σύμφωνα με αυτή οι θεοί ήπιαν κρασί από σουσάμι και έφτιαξαν τον κόσμο, ενώ διάφοροι μεταγενέστεροι μύθοι το συσχετίζουν με αθανασία...
Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού, περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμοπολτός. Στην Ελλάδα μολονότι δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο σε άλλα κράτη, όπως στην Μέση Ανατολή και στην Ινδία όπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διαιτολογίου τους, τα τελευταία χρόνια κερδίζει τη θέση του στο καθημερινό μας τραπέζι. Παρεξηγημένα το καταναλώνουμε μόνο στη νηστεία, ενώ σύμφωνα με τη διατροφική του αξία θα έπρεπε να καταναλώνεται πολύ συχνότερα και σε όλη την περίοδο του χρόνου. Το σουσάμι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες όπως Β1, Β2, Ε και νιασίνη, ιδιαίτερα χρήσιμες για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Περιέχει 20% πρωτεΐνες, εύπεπτες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα όπως μεθιονίνη, αργινίνη, λευκίνη και τρυπτοφάνη, τα οποία συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες σε ποσοστό 20% κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος σε ποσοστό 50%, κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-6, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Αν αποφασίσετε να εντάξετε το ταχίνι στη διατροφή σας, προτιμήστε, αν είναι δυνατόν, το μαύρο που λέγεται και καφέ, δηλαδή ολικής αλέσεως. Το μαύρο ταχίνι φτιάχνεται από σουσάμι που δεν του έχει αφαιρεθεί ο φλοιός και ως εκ τούτου είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες και βοηθάει, εκτός των άλλων, στον έλεγχο της χοληστερίνης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού, περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμοπολτός. Στην Ελλάδα μολονότι δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο σε άλλα κράτη, όπως στην Μέση Ανατολή και στην Ινδία όπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διαιτολογίου τους, τα τελευταία χρόνια κερδίζει τη θέση του στο καθημερινό μας τραπέζι. Παρεξηγημένα το καταναλώνουμε μόνο στη νηστεία, ενώ σύμφωνα με τη διατροφική του αξία θα έπρεπε να καταναλώνεται πολύ συχνότερα και σε όλη την περίοδο του χρόνου. Το σουσάμι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες όπως Β1, Β2, Ε και νιασίνη, ιδιαίτερα χρήσιμες για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Περιέχει 20% πρωτεΐνες, εύπεπτες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα όπως μεθιονίνη, αργινίνη, λευκίνη και τρυπτοφάνη, τα οποία συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες σε ποσοστό 20% κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος σε ποσοστό 50%, κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-6, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Αν αποφασίσετε να εντάξετε το ταχίνι στη διατροφή σας, προτιμήστε, αν είναι δυνατόν, το μαύρο που λέγεται και καφέ, δηλαδή ολικής αλέσεως. Το μαύρο ταχίνι φτιάχνεται από σουσάμι που δεν του έχει αφαιρεθεί ο φλοιός και ως εκ τούτου είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες και βοηθάει, εκτός των άλλων, στον έλεγχο της χοληστερίνης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου