Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Επικίνδυνα για τα οικοσυστήματα και τα σπάνια είδη ζώων τα αδέσποτα σκυλιά


Επικίνδυνα για τα οικοσυστήματα και τα σπάνια είδη ζώων τα αδέσποτα σκυλιά

Νέα έρευνα από τη Βρετανία αποκαλύπτει ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου δεν είναι και τόσο καλός με την άγρια ζωή, καθώς, φαίνεται πως αποτελούν πληγή για τα οικοσυστήματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υπολόγισαν ότι από τα περίπου 750 εκατομμύρια σκυλιά που ζουν σήμερα σε όλο τον κόσμο το 70% είναι αδέσποτα και αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για υπό εξαφάνιση ζώα.
Μπορεί να φαίνεται σε πρώτη βάση παράδοξο, ωστόσο, αρκεί να δούμε τα στοιχεία από την αρχή.
Οπως αναφέρει το vima.gr η μελέτη καταγράφει την πορεία του ζώου που έχει ζήσει εδώ και χιλιάδες χρόνια δίπλα και σε... αγαστή συνεργασία με τον άνθρωπο.
Ο σκύλος είναι μια εξημερωμένη μορφή του λύκο που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενδημικοί πληθυσμοί σκύλων πουθενά στον κόσμο και ακόμη και τα αγριόσκυλα ή τα ντίνγκο στην Αυστραλία είναι στη πραγματικότητα απόγονοι κατοικίδιων σκύλων που έμειναν κάποτε αδέσποτοι.
Μπορεί ο άνθρωπος να εξαφάνισε σε ορισμένες περιοχές εσκεμμένα τον άλλο μεγάλο κυνηγό από πολλές περιοχές, ωστόσο, δεν φρόντισε να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων.
Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση δημιουργεί οικολογικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε μικρά νησιά χωρίς φυσικούς θηρευτές όπου ο σκύλος παραμένει ο μόνος κυνηγός εκ φύσεως και επιτίθεται σε κάθε μικρό ζώο για να επιβιώσει.

Οι μελετητές της Οξφόρδης θέλησαν να κάνουν μια περαιτέρω εκτίμηση του μεγέθους του προβλήματος φθάνοντας σε μια φοβερή διαπίστωση ότι οι αδέσποτοι σκύλοι έχουν επιπτώσεις στα οικοσυστήματα.
Για παράδειγμα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ένας μόνο γερμανικός ποιμενικός στο δάσος του Γουαϊτίνγκι στη Νέα Ζηλανδία σκότωσε έως και πεντακόσια κίβι, απειλούμενα πτηνά, ενώ το σκυλί είχε κολάρο, χωρίς να εντοπιστεί ποτέ ο ιδιοκτήτης του.
Επίσης, το 2006 μια αγέλη αδέσποτων σκυλιών κόντεψε να εξολοθρεύσει ένα απειλούμενο είδος βατράχου στα νησιά Φίτζι.
Από την άλλη πλευρά και οι ασθένειες που μεταφέρουν οι σκύλοι μπορούν από μόνες τους να έχουν επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και φθάνουν να απειλούν μέχρι και εξαιρετικά σπάνια είδη ζώων.
Μάλιστα η μελέτη πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια αντίστοιχη που είχε διεξαχθεί για τις αδέσποτες γάτες και αποδείκνυε ότι ευθύνονται για το θάνατο 30 δισεκατομμυρίων ζώων το χρόνο μόνο στις ΗΠΑ.
Ουσιαστικά, βέβαια, ο κύριος υπαίτιος όλων των προαναφερθέντων δεινών δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο που ευθύνεται μεν για την εξημέρωση του σκύλου, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι «παράγει» το χρόνο εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά, ενώ δεν έχει παντελώς καμία οικολογική συνείδηση.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !