Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Τουρισμός: Χάθηκαν 600.000 κρατήσεις μέσα σε δέκα μέρες

Για την Ελλάδα η τουριστική βιομηχανία είναι ο πιο σημαντικός τομέας ανάπτυξης και απασχόλησης. Προσφέρει 746.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 18% της συνολικής απασχόλησης. Επιδρά συνολικά στην ελληνική οικονομία κατά 35 δις ευρώ και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Μία αύξηση του τουρισμού κατά 10% αντιστοιχεί σε 80.000 θέσεις εργασίας το χρόνο.


Δυστυχώς η πρόγνωση για τον Τουρισμό είναι αρνητική. Η σεζόν άρχισε με πτώση κατά 9,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης εκτιμά πως οι τουριστικές εισπράξεις μπορεί να μειωθούν έως και 15%, γεγονός που, αν επαληθευτεί, θα συνιστά απώλεια άμεσων εσόδων από τον τουρισμό κατά, περίπου, 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου μειώθηκαν 44,7% φθάνοντας τα 236,9 εκατ. από 307,3 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2011. Το Φεβρουάριο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 35,3%, φθάνοντας τα 103,7 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και τις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι επιπτώσεις προβλέπονται ακόμα χειρότερες. Το κλίμα αβεβαιότητας για την επομένη των εκλογών, που εστιάζεται κυρίως στην περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, οδηγούν σε μείωση του ρυθμού των κρατήσεων που φθάνει το 50% σε Πελοπόννησο, Κέρκυρα και Κρήτη και το 30% σε Κυκλάδες και Χαλκιδική.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι πάνω από 600.000 κρατήσεις «της τελευταίας στιγμής» έχουν χαθεί κατά το τελευταίο δεκαήμερο.

Αττική: Κλείνουν ξενοδοχεία, πέφτουν οι τιμές

Στην Αθήνα και κυρίως στο κέντρο, η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς:

Έκλεισε στις 31 Μαίου 2012 το ξενοδοχείο «Athens Imperial», στην πλατεία Καραϊσκάκη, που διαχειριζόταν μέχρι τώρα η εταιρεία Ελληνική Τουριστική ΑΞΤΕ, του ομίλου Δασκαλαντωνάκη.

Πρόκειται για το τρίτο μισθωμένο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, από το οποίο «αποσύρεται» ο όμιλος την τελευταία διετία, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας και έχουν οδηγήσει σε παρακμή τον τουρισμό της Αθήνας.

Στο κέντρο της Αθήνας έχουν, επίσης, κλείσει τα ξενοδοχεία «Εσπέρια» στη Σταδίου, «Κάνιγγος 21» στη Χαλκοκονδύλη, το «Jason Prime» στην Αγίου Κωνσταντίνου, κ.ά. Συνολικά το 2011 «αποσύρθηκαν» από την αγορά 18 αθηναϊκά ξενοδοχεία.

Περίπου το 10% των Ελλήνων ξενοδόχων εξέφρασαν την πρόθεσή τους να πουλήσουν τις μετοχές τους μέσω των μεσιτικών γραφείων.

Ήδη, για τουλάχιστον 50 ξενοδοχειακές μονάδες στην Αττική οι ιδιοκτήτες τους έχουν δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους να πωλήσουν.

Οι κρατήσεις στα αθηναϊκά ξενοδοχεία έχουν συρρικνωθεί δραματικά, ενώ οι τιμές ακολουθούν:

Η μέση τιμή για το 2011 στα ξενοδοχεία της Αθήνας είχε διαμορφωθεί στα 84 ευρώ, για το 2010 στα 93 ευρώ και για το 2009 στα 98 ευρώ.

Η πτώση των τιμών στα ξενοδοχεία της Αθήνας οφείλεται σε λόγους γνωστούς σε όλους μας: υποβάθμιση περιοχών στο ιστορικό κέντρο της πόλης και των συχνών επεισοδίων σε κεντρικά σημεία. Επίσης, αρνητικά έχει επηρεάσει τη ζήτηση και η δυσφήμηση της χώρας από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Με τη διαδοχική πτώση των τελευταίων ετών, οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας πλησιάζουν, πλέον, στα επίπεδα των αντίστοιχων τιμών ξενοδοχείων σε πρωτεύουσες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Σε κατάλογο της Trivago σχετικά με τις οn line ξενοδοχειακές τιμές σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα το Μάρτιο ήταν ο όγδοος φθηνότερος προορισμός.

Σύμφωνα με τον κατάλογο, η μέση τιμή της διανυκτέρευσης σε ένα δίκλινο δωμάτιο για on line κράτηση στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στα 78 ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η εν λόγω μείωση είναι η δεύτερη υψηλότερη σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά μεταβολών στις τιμές των ξενοδοχείων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

«Φαρμακερά» δημοσιεύματα και ανακοινώσεις

Συνεχίζονται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Αυτή τη φορά την τιμητική τους είχαν οι Γερμανοί του τουριστικού οργανισμού TUI, οι οποίοι συμβουλεύουν τους πελάτες τους, που θα ταξιδέψουν μεμονωμένα στην Ελλάδα, να έχουν μαζί τους πολλά μετρητά, σε περίπτωση που η χώρα μας αποχωρήσει από το ευρώ!

Η μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία τουρισμού «VERATOUR» αναστέλλει τις πληρωμές προς τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται στην Ελλάδα, επικαλούμενη «σύντομη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη», την «κυβερνητική αστάθεια», τις «επικείμενες εκλογές» και γενικότερα την κρίση στην Ελλάδα.

Η αποχώρηση μεγάλων διεθνών αεροπορικών εταιρειών όπως η Delta Airlines και η Singapore Airlines και η περικοπή δρομολογίων από άλλες εταιρείες τη χειμερινή περίοδο αναγκάζουν τη διοίκηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» να δώσει κίνητρα στους αερομεταφορείς, καθώς τα μηνύματα από την αγορά είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά.

Η επιβατική κίνηση του πρώτου τριμήνου του 2012 είναι κατά 11% χαμηλότερη σε σχέση με το 2011, καθώς χρησιμοποίησαν τον διεθνή αερολιμένα 300.000 λιγότεροι επιβάτες. Παράλληλα, η πολιτική ρευστότητα έχει οδηγήσει σε μαζικές ακυρώσεις ταξιδιών και τουριστικών πακέτων, με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να βρεθούν προ εκπλήξεως, εν όψει, μάλιστα, των νέων εκλογών.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !