Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

To Λεξικό του Ταξιδιώτη: Συνεννοήσου µε τους ντόπιους σαν... ντόπιος!


To Λεξικο του Ταξιδιωτη: Συνεννοησου µε τους ντοπιους σαν... ντοπιος!
Μάθε τις βασικές εκφράσεις που πρέπει να γνωρίζεις στα ταξίδια σου ανά τον κόσµο, και συνεννοήσουµε τους ντόπιους σαν... ντόπιος!


ΑΦΡΙΚΗ/ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η αραβική γλώσσα ποικίλλει όχι µόνο αναφορικά προς τις διαλέκτους της, αλλά πολλές φορές και σε σχέση µε την προφορά, τα φωνήεντα ακόµη και τη γραµµατική της από περιοχή σε περιοχή. Ωστόσο, οι βασικοί χαιρετισµοί παραµένουν σχεδόν ίδιοι, εκτός από τη Νότια Αφρική όπου εκεί µιλάνε την Afrikaans (αφρικανο-ολλανδική γλώσσα).

Ντουµπάι
«Γεια»: Επίσηµο: «Assalaamu alaykom», µερικές φορές «assalaam wa rahma» ή πιο απλά «salaam». Λιγότερο επίσηµο: «Marhaba», ακολουθούµενο από το «kaif halak» («πώς είσαι;»).
«Αντίο»: «Ma' assalama» ή αν είσαι εκείνος που µένει πίσω «allah yesalemek». Επίσης, κοινό είναι και το «Salaam».
«Ευχαριστώ»: «Shukran» (πρόσθεσε το «jazilan» για το «πολύ»). Ωστόσο, το «hayak Allah» είναι πιο εύχρηστο στο Ντουµπάι.
«Συγγνώµη»: «A' afwaan» ως µικρή απολογία, «ismahli», για να αποσπάσεις την προσοχή κάποιου. Αν θέλεις να πεις «συγγνώµη, δεν το κατάλαβα αυτό», η κατάλληλη φράση που πρέπει να χρησιµοποιήσεις είναι «low smaht» (σε άνδρα) ή «low smahti» (σε γυναίκα).
«Βοηθήστε µε»: «Mumkin tesa' adni» («tesa' ade' ani», αν είσαι γυναίκα).
«Παρακαλώ»: «Men fadlek» (σε άνδρα) ή «men fadlik» (σε γυναίκα).
Αίγυπτος
«Γεια»: «Assalaamu alaykum», «salaam» -χρησιµοποιείται κυρίως στην καθηµερινότητα- ή «marhaba», ειδικά αν δεν γνωρίζεις τη θρησκεία του συνοµιλητή.
«Αντίο»: «Ma' assalaamah» ή απλώς «salaam».
«Ευχαριστώ»: «Shukran» (πρόσθεσε το «jazilan» για το «πολύ»). Λιγότερο επίσηµο είναι το «mishakeer» (αν είσαι άνδρας) ή το «mishakeera» (αν είσαι γυναίκα). Σε ειδικές περιπτώσεις χρησιµοποιείται και το «Baraka allahu feek», που σηµαίνει «Ο Θεός να σε έχει καλά».
«Συγγνώµη»: «Asef» ως µικρή απολογία. Για να τραβήξεις την προσοχή κάποιου ευγενικά, προτίµησε το «low samaht» (για άνδρα), «samahti» (για γυναίκα) ή «samahtu» (όταν απευθύνεσαι σε πολλούς). Τα «lamuakhza» ή «baad eznak» θα τα πεις, όταν θέλεις να περάσεις δίπλα από κάποιον χωρίς να τον ενοχλήσεις.
«Βοηθήστε µε»: «Tesa' idni» είναι η πιο απλή εκδοχή, ωστόσο, ολόκληρη η πρόταση είναι «low samaht», «mumkin it-sa'idni» (για άνδρα) και «idini» (για γυναίκα). «El ha' uni» για έκτακτη ανάγκη.
«Παρακαλώ»: «Min fadlek» (για άνδρα), «min fadlik» (για γυναίκα), «min fadloku» (για περισσότερους από έναν συνοµιλητές).

Ισραήλ
«Γεια/Αντίο»: «Shalom». Εναλλακτικά, «boker tov» («καληµέρα»), «achar tzahara' im tovim» («καλησπέρα»), «erev tov» («καληνύχτα»).
«Ευχαριστώ»: «Todah» ή «todah rabah» («ευχαριστώ πολύ»).
«Συγγνώµη»: Για να απολογηθείς χρησιµοποίησε το «ani mitzta'er» (για άνδρα) και το «ani mitzta' eret» (για γυναίκα). Για ό,τι άλλο, από το να τραβήξεις την προσοχή κάποιου, µέχρι να κάνεις νόηµα για να περάσεις, το «slicha» είναι πολύ κοινόχρηστο.
«Βοηθήστε µε»: «Tuchal la' azor li?» («µπορείτε να µε βοηθήσετε;»), για επείγον θέµα χρησιµοποίησε το «hatzilu»!
«Παρακαλώ»: «B' vakasha».

Σαουδική Αραβία
«Γεια»: «Assalaam alaykom» (επίσηµο) ή πιο απλά «salaam». To «marhaba» είναι λιγότερο επίσηµο.
«Αντίο»: «Ma' assalaama» ή «filaman il'allah».
«Ευχαριστώ»: «Shukran» (και «yalizan» για το «πολύ») ή «mushkur».
«Συγγνώµη»: «Afwaan», «ismahli», ή «law smaht».
«Βοηθήστε µε»: «Sa' adni».
«Παρακαλώ»: «Min fadlik» («fadlichi» για γυναίκες) ή «ma' alek amr» (µε την έννοια του «ήταν ευχαρίστησή µου»).

Νότια Αφρική (Afrikaans: αφρικανο-ολλανδική γλώσσα)
«Γεια»: «Goeie more» («καληµέρα»), «goeie middag» («καλησπέρα»), «goeie naand» («καληνύχτα»).
«Αντίο»: «Totsiens». Μην ντραπείς να χρησιµοποιήσεις αγγλικά στις περισσότερες επαγγελµατικές συναναστροφές σου. Ωστόσο, στη δυτική Νότια Αφρική κερδίζεις «πόντους» µιλώντας στη γλώσσα τους!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΑΦΗ:
ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΩ;
Γενικά, όταν ένας Άραβας χαιρετάει έναν άλλο, υπάρχει µια αντίστοιχη απάντηση. Οι Άραβες του Ντουµπάι, ωστόσο, έρχονται πιο κοντά: µε φιλιά µεταξύ γυναικών και πολλές φορές ακούµπισµα στις µύτες για τους άνδρες. Η χειραψία µπορεί να ακολουθηθεί από ένα χτύπηµα του δεξιού χεριού στο µέρος της καρδιάς, για να εκφράσει το δυνατό δέσιµο µεταξύ των δύο ανθρώπων. Ωστόσο, αυτοί οι χαιρετισµοί ισχύουν για άτοµα ιδίου φύλου. Το να φιλήσεις το αντίθετο φύλο δεν περνάει καν από το µυαλό σου!
Στην Αίγυπτο, η φυσική επαφή κατά τη διάρκεια του χαιρετισµού για άτοµα του ιδίου φύλου είναι συνηθισµένη. Γι' αυτό µην εκπλαγείς από ένα φιλί στο µάγουλο, ένα χτύπηµα στην πλάτη, ακόµη και µια αγκαλιά. Οι χειραψίες δεν είναι «ξένες», ωστόσο δηλώνουν περισσότερη ευγένεια. Μεταξύ των δύο φύλων, είναι κάτι που θα σε συµβουλεύαµε να µην κάνεις. Μάλιστα, όσο πιο «σκεπασµένη» είναι µια γυναίκα, τόσο το λιγότερο θα θέλει να προβεί σε χειραψία µε έναν άνδρα. Μόνο ένα νεύµα και ένα χαµόγελο. Και φυσικά ποτέ το αριστερό χέρι, που θεωρείται «βρόµικο». Tip: Απόφυγε να δείξεις την παλάµη σου όταν κάνεις νεύµα σε κάποιον ή τις σόλες των παπουτσιών σου όταν κάθεσαι σε ένα meeting: και τα δύο µπορούν να θεωρηθούν προσβολή.
Στη Σαουδική Αραβία να περιµένεις βαθιά πίστη στην παράδοση, γι' αυτό πολλές φορές µια υπόκλιση συνοδεύει έναν χαιρετισµό. Ωστόσο, η χειραψία δεν παύει να είναι η διαδεδοµένη κίνηση µεταξύ των επιχειρηµατιών. Tip: Στη δυτική Σαουδική Αραβία (Jeddah & Medina) µιλούν διαφορετικά κι ενώ οι λέξεις είναι όµοιες, η προφορά τους είναι λίγο πιο κοντά στην αιγυπτιακή διάλεκτο.
Στη Νότια Αφρική πολλές εθνικές οµάδες έχουν τη δική τους ξεχωριστή χειραψία. Για παράδειγµα, στη δυτική Νότια Αφρική η χειραψία γίνεται συνήθως όταν κλείνονται επαγγελµατικές συµφωνίες.

ΕΞΥΠΝΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
Α. Assalam alaykum
(«γαλήνη να σε κυριεύει»)
B. Wa-alakum salam
(«και εσένα επίσης»)

A. Marhaban («γεια σου!»)
B. Ahlan (+wa-sahlan) («γεια σου κι
εσένα»! Ολόκληρη η φράση σηµαίνει
«καλωσήλθες»)

A. Shukran («ευχαριστώ»)
B. Afwaan («παρακαλώ»)

A. Keef halak (για τους άνδρες), keef halek (για τις γυναίκες) («πώς είσαι;»)
Β. Zein, al-hamdulillah
(«καλά, δόξα να έχει ο Θεός»)
Δείτε εδώ περισσότερα smart tips για τα ταξίδια σας!

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !