Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Δεν θα έχουμε ευρώ - Θα έχουμε neuro, geuro ή sudo;


ΟΔεν θα έχουμε ευρώ - Θα έχουμε neuro, geuro ή sudo;

ι Έλληνες δεν θέλουν να φύγουν από το ευρώ, αλλά από την άλλη, δεν θέλουν και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το Μνημόνιο. Οι Ευρωπαίοι ψάχνουν μια λύση στο ελληνικό σταυρόλεξο, η οποία άλλοτε λέγεται Geuro, άλλοτε neuro και άλλοτε... sudo.Ολα ξεκίνησαν από μια έκθεση της Deutsche Bank και του επιφανούς οικονομολόγου Τόμας Μέγιερ που αναζήτησε ένα τρόπο να γλυτώσει το ευρώ από το ελληνικό πρόβλημα και πρότεινε τη χρήση ενός εσωτερικής χρήσης νομίσματος, ειδικά για την Ελλάδα, με στόχο να πληρώνονται με αυτό οι εσωτερικές υποχρεώσεις της χώρας. Κάπως έτσι γεννήθηκε τo Geuro, δηλαδή το Greek euro.Βάσει του σχεδίου Μέγιερ, οι μισθοί θα πληρώνονται σε Geuro, ενώ οι τράπεζες θα επανακεφαλοποιηθούν με το νέο αυτό νόμισμα, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, έστω και τυπικά.«Όταν η ελληνική οικονομία ξαναβρεί το ρυθμό της, θα μπορέσει να μεταβεί γρήγορα πάλι στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. επαναφέροντας το euro», καταλήγει η έκθεση.

Πώς θα συμβούν όλα αυτά; Με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει άμεσα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας σε ευρώ με την έκδοση υποσχετικών προς τους πιστωτές της.
Οι πιστωτές, με τη σειρά τους, θα βιώνουν και εκείνοι την έλλειψη ρευστού σε ευρώ, επομένως, θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις υποσχετικές για να καλύψουν τους δικούς τους λογαριασμούς. Έτσι, θα έχει δημιουργηθεί ένα παράλληλο νόμισμα, το οποίο η Deutsche Bank ονομάζει Geuro.
Γρήγορα, το Geuro θα αρχίσει να χρησιμοποιείται στις περισσότερες συναλλαγές μέσα στα σύνορα της χώρας. Για τις βασικές εισαγωγές, το Geuro θα ανταλλάσσεται με ευρώ, πιθανότατα σε χαμηλή αξία, της τάξης του 50% τουλάχιστον.
«Το νόμισμα αυτό θα είναι φθηνότερο και ενδιάμεσο και θα κυκλοφορεί παράλληλα με το euro, ενώ βασικός του σκοπός θα είναι η πληρωμή όλων των εγχώριων συναλλαγών», σημείωνε στην έκθεσή του ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής.
Το δεύτερο σενάριο ονομάζεται neuro και προέρχεται από τη λέξη North (Βορράς) και euro. O όρος πιστώνεται στον Μάρτιν Τέιλορ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Barklays και περιγράφει με αυτό τον όρο το ισχυρό νόμισμα που θα έχουν οι ισχυρές χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Αντίθετα, οι Νότιες χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία) θα αποκτήσουν, σύμφωνα με το σενάριο του Τέιλορ, ένα ασθενέστερο «τοπικό» νόμισμα, εντός της ΕΕ, που θα λέγεται sudo, από τη λέξη Sud (Nότος) και euro !

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !