Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Πώς θα πάρετε δάνειο από την τράπεζα

Συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση δανείων βάζουν πλέον οι τράπεζες. Ετσι, όσοι θέλουν να περάσουν από τον τραπεζικό γκισέ πρέπει να πληρούν μια σειρά από κριτήρια, τα οποία έχουν να κάνουν όχι μόνο με την οικονομική τους κατάσταση αλλά και με τον «πρότερο έντιμο βίο» τους ως δανειολήπτες.

Πλέον, οι τράπεζες έχουν τοποθετήσει ψηλά τον πήχυ στους όρους εκταμίευσης του δανείου, καθώς θέλουν να είναι εξασφαλισμένες για την αποπληρωμή του χρέους, ακόμη και αν πρόκειται για αναχρηματοδότηση.

Αυστηρή προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου είναι η μηνιαία δόση να μην υπερβαίνει το 40% του καθαρού εισοδήματος του δανειολήπτη. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο «αγκάθι» καθώς - μετά τις μειώσεις σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις - ένας πολύ μεγάλος αριθμός δανειοληπτών δεν πληροί το συγκεκριμένο κριτήριο.

Μάλιστα, στην περίπτωση που το επάγγελμα του δανειολήπτη θεωρείται «επισφαλές» (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), το ποσοστό αυτό μειώνεται ακόμη περισσότερο, καθιστώντας την εκταμίευση του δανείου ακόμη πιο αμφίβολη. Παράλληλα, αρκετά συχνά οι τράπεζες ζητούν και επιπλέον εγγυήσεις ή τριτεγγυητές, ώστε να συμπληρωθεί το μηνιαίο εισόδημα που απαιτούν προκειμένου να καλυφθεί το ποσοστό του 40%, αλλά και να εξασφαλιστούν με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση επισφάλειας.

Επιπλέον, ελέγχουν τη συμπεριφορά του δανειολήπτη, όχι μόνο ως προς το αν αυτός βρίσκεται - ή έχει βρεθεί στο παρελθόν - στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, αλλά ακόμη και αν καθυστερεί συστηματικά να πληρώσει, παρά το γεγονός ότι τα χρέη του δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμα.

Ειδικά στα στεγαστικά δάνεια, ακόμα και αν πρόκειται για αγορά πρώτης κατοικίας, οι τράπεζες - ανάλογα με τον πελάτη και το ακίνητο - συχνά ζητούν την ύπαρξη επιπλέον περιουσιακών στοιχείων, τα οποία και προσημειώνουν. Επίσης, χρηματοδοτούν το 70%-75% της εμπορικής αξίας του ακινήτου (έναντι 100% ή και παραπάνω στο παρελθόν). Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να συνεισφέρει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό χρημάτων για να πραγματοποιήσει την αγορά, συμμετέχοντας και αυτός στο ρίσκο.

Τα αυστηρά κριτήρια, σε συνδυασμό με την απροθυμία των τραπεζών να δανείσουν λόγω έλλειψης ρευστότητας, έχουν ως αποτέλεσμα να κόβονται περισσότερες από 7 στις 10 αιτήσεις δανείων, είτε αυτές αφορούν νέες χρηματοδοτήσεις είτε αναχρηματοδοτήσεις παλαιών.

Προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κανείς δάνειο ή να αναχρηματοδοτήσει τις οφειλές του είναι να διαπραγματευθεί με ειλικρινείς όρους με την τράπεζα. Δηλαδή, να αναφέρει το πραγματικό του διαθέσιμο εισόδημα, τα χρήματα που πραγματικά μπορεί να δίνει κάθε μήνα για να εξυπηρετεί τις οφειλές του και τους λόγους που τον οδηγούν στη λύση της αναχρηματοδότησης. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η διαπραγμάτευση μπορεί να οδηγήσει σε μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση, ανάλογα με το πραγματικό προφίλ του δανειολήπτη. Επίσης, για να εγκριθεί το νέο δάνειο, ο πελάτης θα πρέπει κατά κανόνα να είναι «καθαρός» από ληξιπρόθεσμα χρέη.

(Πηγή: Τα Νέα)

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

online παιχνίδια που παιζουν τώρα


powered by Agones.gr - Stoixima

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

syng

SYNC BLOGS GreekBloggers.com Neemo.gr Entertainment Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Chania - Crete

Akti Olous Hotel Elounda

E S P R E S A K O S

E S P R E S A K O S
Hot Pics.....σε ομορφαινει !